Ferdy Sambo Dijatuhi Hukuman Mati

Ferdy Sambo ketika mendengar keputusan di mahkamah di Jakarta.

JAKARTA : Salah seorang pegawai polis paling kanan Indonesia telah dijatuhi hukuman mati pada Isnin atas pembunuhan pengawal peribadinya.

Ferdy Sambo, jeneral dua bintang dan bekas ketua hal ehwal dalaman polis negara, dinamakan sebagai suspek selepas pengawal peribadinya ditemukan mati di rumah Sambo pada Julai, dalam pembunuhan yang pada mulanya didakwa cuba disembunyikan.

Sambo didakwa mengarahkan orang bawahan menembak Nofriansyah Yosua Hutabarat berusia 27 tahun, dan kemudian melepaskan tembakan ke arah mangsa.

Dia ditangkap pada Ogos dan diberhentikan daripada pasukan itu pada September, sebelum perbicaraan selama berbulan-bulan yang menjadi tajuk utama negara dan menyerlahkan salah guna kuasa pihak berkuasa di negara berkenaan.

“[Mahkamah] mengisytiharkan defendan Ferdy Sambo bersalah secara meyakinkan dan sah kerana melakukan jenayah pembunuhan terancang… dan menjatuhkan hukuman mati kepada defendan,” kata hakim Wahyu Iman Santoso kepada mahkamah.

Rosti Simanjuntak (tengah), ibu kepada Nofriansyah Yosua Hutabarat, memegang gambar anaknya ketika hadir ke pendengaran kes di mahkamah di Jakarta. – FOTO AFP

Sambo mempunyai masa seminggu untuk merayu keputusan itu.

Ibu Hutabarat duduk di mahkamah Jakarta sambil memegang gambarnya ketika hakim mengadap Sambo.

Kedengaran jeritan ketika keputusan dibacakan, daripada orang awam yang terkejut yang tidak menjangkakan hukuman maksimum. Ketika Sambo dibawa keluar dari bilik mahkamah, masih dalam tahanan, dia telah dikerumuni oleh media.

Apabila kematian Hutabarat diketahui, polis pada mulanya berkata seorang lagi anggota keselamatan telah membunuhnya, selepas menangkapnya menyerang isteri Sambo secara seksual.

Tetapi Sambo dan isterinya telah ditangkap beberapa minggu kemudian.

Wanita berkenaan akan dijatuhkan hukuman pada Isnin.

Polis tidak mendedahkan pembunuhan itu selama beberapa hari dan berkata kamera pengawasan tidak berfungsi apabila Hutabarat dibunuh. Hakim berkata rakaman kamera litar tertutup (CCTV) telah dipadamkan oleh orang bawahan Sambo.

Aktivis berkata peranan Sambo sebagai penguatkuasa undang-undang berkemungkinan menjadi motivasi di sebalik mahkamah menjatuhkan hukuman maksimum.

“Keputusan ini bermakna penguatkuasa undang-undang percaya Ferdy Sambo adalah dalang di sebalik pembunuhan ini,” Ardi Manto Saputra, timbalan pengarah kumpulan hak asasi manusia Imparsial memberitahu AFP.

“Dia telah mencemarkan reputasi penguatkuasa undang-undang dan maruah kerajaan.” – AFP

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *