Tidak Perlu Kelulusan Kerajaan Negeri & PDRM Untuk Masuk Ke Sabah Bermula Isnin Depan

Datuk Masidi Manjun berkata sehubungan itu hanya dua syarat yang perlu dipatuhi bagi kemasukan ke Sabah iaitu lengkap menerima vaksin COVID-19 dan keputusan ujian saringan Rapid Test Kit (RTK) negatif.

KOTA KINABALU: Jawatankuasa Pengurusan Bencana COVID-19 Sabah hari ini memutuskan tiada lagi keperluan mendapatkan kelulusan kemasukan daripada kerajaan negeri Sabah dan Polis Diraja Malaysia untuk mereka yang bukan berasal dari Sabah bermula Isnin ini.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun berkata sehubungan itu hanya dua syarat yang perlu dipatuhi bagi kemasukan ke Sabah iaitu lengkap menerima vaksin COVID-19 dan keputusan ujian saringan Rapid Test Kit (RTK) negatif.

Jurucakap COVID-19 Sabah itu berkata langkah berkenaan selaras dengan keputusan kerajaan negeri membenarkan rentas negeri bermula Isnin depan.

“Kemas kini SOP (prosedur operasi standard) akan diumum kemudian,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Pada 13 Okt lepas, Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor dilaporkan sebagai berkata kerajaan negeri bersetuju membenarkan rentas negeri berkuat kuasa Isnin ini, dan kemasukan ke Sabah meliputi lawatan sosial dan pelancongan adalah dibenarkan dengan beberapa syarat. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *