Wilfred Madius Tangau Nafi Lompat Parti

Datuk Seri Wilfred Madius Tangau

KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau menafikan dakwaan kononnya beliau adalah seorang daripada wakil rakyat di Sabah yang akan melompat parti menyertai Perikatan Nasional (PN).

Beliau yang juga Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), mendakwa berita palsu itu sengaja dibuat oleh pihak tertentu untuk mewujudkan ketidakstabilan dalam kalangan pemimpin parti pembangkang.

“Saya sudah dimaklumkan oleh rakan-rakan pimpinan UPKO bahawa ada satu portal yang mengaitkan nama saya…kononya saya seorang daripada Ahli Parlimen pembangkang yang akan melompat dan memberi sokongan kepada kerajaan PN.

“Ini adalah usaha terdesak oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Saya sekeras-kerasnya menafikan dakwaan berkenaan….Saya mahu pihak yang berkenaan berhenti menyebarkan fitnah ini.

“Saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika ia tidak dihentikan,” katanya dalam sebuah video yang dimuat naik di laman Facebook beliau.

Pada pilihan Raya Umum Ke-14, Madius adalah satu-satunya wakil UPKO memenangi kerusi Parlimen atas tiket Barisan Nasional (BN), namun beliau kemudiannya bertindak membawa UPKO keluar daripada BN untuk menyokong dan bersama-sama dengan Parti Warisan Sabah (WARISAN) membentuk kerajaan baharu Sabah ketika itu. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *