MTUC Syor Pengeluaran KWSP Secara ‘One Off’

Gambar Hiasan

SHAH ALAM: Cadangan pengeluaran wang akaun satu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) boleh dilaksanakan secara ‘one off’ supaya pekerja boleh melalui kehidupan ke arah hari tua sebaik mungkin.

Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, kerajaan perlu membenarkan rakyat mengeluarkan simpanan dan caruman KWSP mereka, namun berdasarkan kriteria tertentu.

“Dalam keadaan sekarang, cadangan tersebut relevan bagi membantu kaum pekerja dan MTUC mencadangkan supaya kerajaan dapat memperhalusi cadangan ini.

“Bagaimanapun, perlu ada kajian serta mekanisme tertentu bagi menentukan garis panduan pengeluaran serta kelayakan bagi mengelak ada pihak mengambil kesempatan selain memastikan mereka yang benar-benar memerlukan sahaja layak mengeluarkannya,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Mohd Affendy yang juga Pemangku Presiden MTUC berkata, keresahan segelintir rakyat wajar dipertimbangkan ketika mereka kini dalam keadaan genting kesan daripada pandemik koronavirus (Covid-19).

“Kita tahu ramai golongan pekerja yang terjejas sehingga hari ini akibat kesan Covid-19.

“Justeru, MTUC amat berharap kerajaan perlu mempertimbangkan cadangan ini dengan hanya membenarkannya kepada mereka yang betul-betul terjejas,” katanya.

Dalam pada itu, beliau tidak bersetuju dengan pendapat segelintir pihak bahawa kemungkinan ramai rakyat Malaysia berhadapan masalah kekurangan wang simpanan selepas bersara jika cadangan itu diluluskan.

“Pengeluaran ini hanya berlaku secara ‘one off’ dan semestinya ada prosedur tertentu bagi menentukan kelayakan pemohon dan kerajaan boleh membantu KWSP bagi menjana pendapatan agensi itu pada masa depan,” katanya. – SINAR

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *