‘Presiden Sudah Lama Tidak Ke Sabah’

Ahmad Zahid Hamidi adakan pertemuan dengan pemimpin Sabah.

KUALA LUMPUR: Kehadiran Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Sabah semalam menimbulkan tanda tanya apakah ia ada kaitan dengan ‘jual beli’ ahli dewan undangan negeri (ADUN) sebagaimana didakwa oleh ketua menteri.

Bagaimanapun pegawai beliau memaklumkan Presiden UMNO itu melawat Sabah hanya untuk bertemu para pemimpin negeri setelah lama tidak ke negeri itu sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Zahid difahamkan berjumpa dengan ketua UMNO bahagian, timbalan dan naib ketua bahagian, ketua wanita bahagian, ketua pemuda bahagian dan ketua puteri bahagian.

Sebelum ini Datuk Seri Shafie Apdal mendakwa terdapat cubaan untuk membeli Ahli Dewan Undangan Negeri kerajaan Sabah.

Justeru beliau meminta agar cubaan yang dianggap sebagai amalan tidak sihat itu dihentikan segera.

“Saya tidak menafikan ada cubaan membeli ADUN namun, jika orang itu tidak mahu dibeli, cukup-cukuplah. Mereka ini bukan untuk dijual,” katanya.

Bulan lalu dua wakil rakyat Parti Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) mengumumkan keluar parti dan mengisytiharkan sokong Perikatan Nasional.

ADUN Likas Datuk Limus Jury dan ADUN Sugut, Datuk James Ratib bertindak menjadi ADUN bebas kerana kerajaan negeri Sabah tidak sehaluan dengan Kerajaan Persekutuan.- Utusan Online

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Kehadiran Ahmad Zahid di Sabah timbulkan spekulasi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *