Zahid Tiba Di Kota Kinabalu Untuk Runding Kemelut Sabah

Ahmad Zahid Hamidi disambut pemimpin Umno Sabah setibanya di Ibu Pejabat Umno negeri di Kota Kinabalu.

KOTA KINABALU: Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi tiba di Ibu Pejabat Umno Sabah, di sini, untuk menemui pemimpin negeri itu susulan langkah menjatuhkan Ketua Menteri, Hajiji Noor.

Timbalan perdana menteri itu tiba di bangunan Umno Sabah kira-kira 8.20 malam dengan diiringi Ketua Umno Sabah, Bung Moktar Radin.

Turut hadir 13 ADUN Barisan Nasional (BN) serta pemimpin Umno Sabah yang lain. Tetapi, lima ADUN BN yang menyokong Hajiji tidak kelihatan.

Perdana Menteri dan Pengerusi Pakatan Harapan, Anwar Ibrahim juga dijangka menemui pemimpin Umno Sabah dan parti lain, termasuk Gabungan Rakyat Sabah dan Warisan malam ini.

Jumaat lalu, Bung mengumumkan BN dan Umno Sabah menarik balik sokongan mereka kepada Hajiji sebagai ketua menteri, selepas mendakwa pengerusi GRS itu melanggar perjanjian antara mereka selepas pilihan raya negeri pada 2020.

Bagaimanapun, lima ADUN BN tidak menuruti kehendak parti, sebaliknya mereka menyokong Hajiji. Mereka adalah Shahelmey Yahya (Tanjung Keramat), Yusuf Yacob (Sindumin), Jasnih Daya (Pantai Dalit), Arsad Bistari (Tempasuk) dan James Ratib (Sugut). – FMT

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *