GRS Punya Cara Tersendiri Satukan Parti Tempatan Di Sabah – Hajiji

KOTA KINABALU : Semua pihak perlu memberikan ruang secukupnya kepada  Gabungan Rakyat Sabah (GRS) untuk menimbang kemasukan parti tempatan di negeri itu ke dalam gabungan politik tersebut.

Pengerusinya Datuk Seri Hajiji Noor berkata GRS sedang menimbang perkara itu dengan teliti sebelum membuat keputusan sama ada menerima parti terbabit atau sebaliknya.

“Kita mempunyai perancangan di dalam GRS, bagilah peluang, bukan terus kita (terima kemasukan parti),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pesta Koko Sabah 2022 di sini hari ini.

Ketua Menteri Sabah itu berkata GRS juga mempunyai cara tersendiri dalam usaha menyatukan parti tempatan bagi memastikan semua pihak dapat bersama duduk semeja membangunkan Negeri Di Bawah Bayu.

Semalam, Naib Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) Datuk Ewon Benedick mempersoal ‘cakap-cakap’ GRS mahu menyatukan semua parti politik tempatan Sabah namun tidak menerima keanggotaan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM), Parti Cinta Sabah (PCS) dan Parti Demokratik Liberal (LDP).

GRS dianggotai Bersatu Sabah, Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Progresif Sabah (SAPP) dan Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) yang menjalin kerjasama bersama Barisan Nasional (BN) bagi mentadbir negeri itu. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *