Arab Saudi Kini Bersalji

Tangkap Layar video The National News menunjukkan salji di beberapa kawasan di Arab Saudi.

RIYADH: Cuaca sejuk, hujan renyai dan hujan ais dengan salji dilaporkan di beberapa kawasan di Arab Saudi minggu ini memberi kegembiraan untuk mereka yang jarang melihatnya.

The National News melaporkan Hafar Al Batin, sebuah kawasan di wilayah timur dilanda hujan pada Isnin selepas hujan ais dan hujan lebat di Riyadh pada Ahad.

Ribut petir, hujan dan hujan ais juga dilihat di Qurayyat berhampiran Turaif di wilayah sempadan utara.

Orang ramai mengambil kesempatan memuat naik gambar dan video hujan ais di padang pasir, di laman sosial, bagi berkongsi kegembiraan serta mengalukan cuaca musim sejuk.

Mereka juga sanggup memberhentikan kenderaan di bahu jalan untuk mandi hujan selain menadah hujan dan hujan ais di tangan mereka.

“Ia adalah satu kejutan yang menyenangkan. Kami memandu ke wilayah timur dari Riyadh untuk hujung minggu dan dalam perjalanan pulang, hujan tiba-tiba turun.

“Kami mengalami tempoh musim panas yang panjang dan kini akhirnya diberi nikmat musim sejuk.

“Saya merancang untuk pergi ke London, tetapi tidak perlu lagi. Kami mempunyai cuaca hebat di sini,” kata Tala Hamdan, rakyat Arab Saudi.

Pusat Meteorologi Negara melaporkan suhu dijangka menurun di seluruh negara pada minggu akan datang berikutan cuaca buruk dan hujan berpanjangan.

Pusat itu juga meramalkan hujan untuk semua kawasan di seluruh negara.

Berikutan hujan yang melanda kawasan pesisir minggu lalu, angin sejuk dan hujan akan merebak ke kawasan utara dan timur negara, serta Riyadh dan Qassim, kata pusat berkenaan.

“Selepas sebulan, kita akan lalui hari yang paling dingin tahun ini iaitu musim sejuk,” kata pakar cuaca, Dr Khaled Al Zaqaq pada Isnin. – Agensi

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *