‘Selama 22 Tahun Jadi PM, Saya Tak Tuntut Apa-Apa’

Tun Mahathid Muhammad

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad menyindir Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan menyatakan selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri, beliau tidak menuntut dan tidak mendapat apa-apa selain daripada pencen serta RM10,000 sebulan untuk menyelenggara rumah yang didirikan olehnya sendiri.

Bekas Perdana Menteri itu mendedahkan, sebidang tanah di Putrajaya telah ditawar kepadanya secara percuma apabila beliau bersara, tetapi ditolak olehnya.

“Sebaliknya, saya beli tanah di Putrajaya dengan harga seperti yang ditawar kepada penjawat awam apabila bersara. Setiap tahun saya bayar cukai tanah sebanyak RM6,071 dan cukai taksiran sebanyak RM1,792.

“Najib yang menghancurkan negara sehingga menjadi kleptokrasi pula akan diberi RM100 juta tanpa dilulus oleh Parlimen bahkan dirahsia.

“Najib membuat permohonan sedangkan bekas Perdana Menteri lain tidak buat permohonan untuk tanah tertentu. Sama ada kerajaan susulan hendak balas budi atau tidak adalah hak kerajaan,” katanya menerusi tulisan di Facebooknya pada Selasa.

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz ketika menggulung perbahasan Bajet 2022 dalam Dewan Rakyat sebelum ini mengesahkan kerajaan menerima permohonan daripada Najib untuk mendapatkan hartanah bernilai RM100 juta di ibu negara.

Bagaimanapun, Najib selepas itu mengumumkan akan menolak permohonan mendapatkan hartanah bernilai RM100 juta terbabit.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir yang merupakan Ahli Parlimen Langkawi mendakwa, sebagaimana biasa, Najib cuba menyalahkannya kerana buat pindaan pada tahun 2003 kepada Akta Saraan Ahli Parlimen 1980. – SINAR

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *