GKP 4.0 RM500 Dibayar Bermula Selasa, Bayaran Kali Kedua Pada November – PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan RM500 juta bayaran Geran Khas Prihatin (GKP) 4.0 dalam usaha menyokong sektor perniagaan khususnya Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) mikro.

Menurut Ismail Sabri, penyaluran bantuan itu dibuat di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) mulai Selasa (21 September) ini.

“Bayaran GKP 4.0 akan dibayar dua kali iaitu pada September 2021 berjumlah RM500 dan November 2021 (RM500).

“Inisiatif ini melibatkan penerima sedia ada GKP 1.0, GKP 2.0, GKP 3.0 dan penerima baharu GKP 4.0, dengan implikasi kewangan sebanyak RM500 juta,” ujar beliau dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Tambah Ismail Sabri, pembayaran akan dikreditkan terus ke akaun bank yang didaftarkan dalam sistem GKP.

Mereka yang layak juga boleh membuat semakan kelulusan mulai 20 September ini menerusi portal rasmi GKP.

“Secara keseluruhan, jumlah peruntukan yang telah dan akan disalurkan kepada lebih 1 juta PKS mikro di bawah GKP semenjak Covid-19 melanda negara adalah RM6.08 bilion.

“Saya berharap bantuan ini dapat menggerak dan memulihkan kembali sektor PKS yang merupakan enjin pertumbuhan ekonomi Keluarga Malaysia.

“Kerajaan memberi keutamaan kepada pemain industri ini kerana mereka merupakan antara sektor yang paling terjejas sepanjang pandemik Covid-19.

“Semoga dengan bantuan ini, peniaga kecil seperti pemilik gerai makanan, kedai gunting rambut, bengkel dan kedai kek dapat mengurangkan beban dan membantu aliran tunai,” ujar beliau lagi.

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *