PKP: Pacuan Empat Roda Rempuh Sekatan Jalan Raya Di Jalan Lintas – Kolombong

KOTA KINABALU: Pasukan keselamatan yang menjalankan sekatan jalan raya sempena Op Covid-19, berdepan detik cemas selepas sekatan itu dirempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda dalam kejadian di Jalan Lintas – Kolombong, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 9.35 pagi itu, pasukan keselamatan terdiri daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Rela bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Manakala kenderaan jenis Ford Ranger dipandu seorang lelaki meloloskan diri dan usaha menjejakinya sedang dijalankan oleh pasukan polis.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Habibi Majinji berkata, ketika kejadian pasukan polis bersama anggota ATM dan Rela mengarahkan sebuah kenderaan Ford Ranger untuk berhenti bagi tujuan pemeriksaan.

“Namun pemandu itu tidak berhenti sebaliknya memandu secara melulu dan melanggar sekatan jalan raya sebelum memecut laju. Suspek kemudian membuat pusingan menuju ke arah Inanam dan menghilangkan diri.

“Akibat kejadian itu, peralatan sekatan jalan raya seperti lampu dan papan tanda polis rosak,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Habibi berkata, pemandu terbabit sudah dikenal pasti dan suspek juga didapati melakukan satu perbuatan cuai yang mungkin akan merebakkan jangkitan wabak Covid-19 selain berada di tempat awam tanpa pengecualian yang sah dibawa warta Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Siasatan kes ini masih lagi dijalankan dan usaha untuk mengesan suspek giat dilakukan.

“Sekatan jalan raya dijalankan bagi memastikan orang ramai mematuhi PKP dan bila diarah berhenti, silalah beri kerjasama. Ini bertujuan untuk kita sama-sama memutuskan rangkaian wabak Covid-19 daripada terus merebak,” katanya. – Berita Sabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *