Hak Sabah Tetap Dipertahan

Shafie ketika berucap di hadapan orang ramai yang menyertai kempen WARISAN di PDM Simpangan.

Kerjasama dengan PH tidak jejas perjuangan WARISAN, kata Shafie

KIMANIS: Kerjasama Parti Warisan Sabah (Warisan) dengan Pakatan Harapan (PH) tidak menjejaskan perjuangan parti tempatan Sabah itu dalam mempertahan dan memperjuangkan hak negeri ini.

Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata walaupun Warisan tidak menyertai gabungan dalam PH, hubungan antara kedua-dua parti berkenaan baik, sama ada di peringkat negeri dan Persekutuan.

“Menerusi kerjasama itu, kami (wakil rakyat Warisan) ada dilantik dalam Kabinet Persekutuan dan kami juga melantik mereka (wakil rakyat PH) dalam Kabinet negeri,” katanya ketika melawat Pusat Daerah Mengundi Parti Warisan Sabah (Warisan) di Kampung Simpangan di sini, hari ini.

Tiga wakil rakyat Warisan dilantik sebagai menteri dalam Kabinet Persekutuan ialah Datuk Darrel Leiking sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri; Datuk Mohamaddin Ketapi (Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya) dan Datuk Liew Vui Keong (Menteri di Jabatan Perdana Menteri).

Mohd Shafie yang juga Ketua Menteri Sabah berkata hak penduduk negeri ini akan terus menjadi keutamaan dalam perjuangan Warisan, termasuk dalam soal pembangunan yang perlu diberikan perhatian oleh kerajaan Persekutuan.

Dalam pada itu, beliau berkata kerajaan Sabah ditubuhkan berasaskan kepada pelbagai kaum sejajar dengan kepelbagaian penduduk di negeri ini.

Mohd Shafie berkata perkara itu dapat dilihat menerusi lantikan dalam kalangan tiga timbalannya yang mewakili kaum di negeri ini.

Katanya, Datuk Christina Liew mewakili kaum Cina; Datuk Madius Tangau daripada kaum Kadazan Dusun Murut manakala Datuk Jaujan Sambakong mewakili Bumiputera Islam di Sabah.

“Lantikan ahli dalam Kabinet negeri adalah seimbang dengan mewakili pelbagai kaum di negeri ini,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *