SPRM Tahan Wanita Dalang Utama Sindiket Perdaya Skim PPR Di Sandakan

SANDAKAN : Seorang wanita yang dipercayai dalang utama sindiket meminta rasuah dan memperdaya orang awam berkaitan tawaran rumah bagi skim Program Perumahan Rakyat (PPR) di ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah di sini malam tadi.

Menurut sumber, suspek berusia 40-an itu ditahan ketika hadir membantu siasatan kes di Pejabat SPRM cawangan Sandakan pada 10.35 malam, susulan baru-baru ini dua lelaki yang juga anak beranak berusia 20-an dan 40-an ditahan bagi kes sama.

“Sindiket ini telah meminta wang rasuah sama ada secara tunai atau pindahan ke akaun bank dan menjanjikan rumah mesra rakyat termasuk insentif seperti perkakasan rumah kepada orang ramai yang berminat.

Pemohon yang terpedaya, memberikan wang sekitar RM10,000 sejak tahun lalu dan membabitkan nilai puluhan ribu ringgit,” kata sumber berkenaan.

Sementara itu, Pengarah SPRM Sabah Datuk S. Karunanithy ketika dihubungi mengesahkan tangkapan terhadap suspek itu dan kes disiasat di bawah Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009. 

Beliau turut mengingatkan orang ramai yang pernah menjadi mangsa kepada sindiket seumpama itu agar tampil bagi membantu siasatan. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *