PRU15: Bersatu Sabah, BN Tak Boleh Bertembung, Kata Hajiji

KOTA KINABALU : Bersatu Sabah mengalu-alukan perbincangan bersama Barisan Nasional (BN) negeri itu bagi mengelak pertemuan sesama sendiri, pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Ketua Bersatu Sabah Hajiji Noor, turut menyatakan rasa tidak senang sekiranya berlaku perebutan kerusi dan mahu melihat kebaikan Sabah diutamakan bagi tempoh panjang.

“Tidak perlu la gaduh-gaduh, apa yang kita mahu gaduh kerana kalau kita bergaduh, kita yang rugi. Kita mesti belajar daripada apa yang berlaku sebelum ini. Malah, saya sudah jelaskan dengan rakan-rakan kita daripada BN, kita mesti bincang bagus-bagus demi kepentingan negeri Sabah.

“Jangan kita berebut-rebut kerusi, apa yang penting ialah kebaikan negeri Sabah dalam jangka masa yang panjang,” katanya menurut laporan Utusan Malaysia.

Ketua menteri itu berkata, walaupun berlaku perbalahan antara Bersatu dan BN di Semenanjung, namun situasi di Sabah berbeza.

Katanya, beliau juga sudah menyampaikan kepada pucuk pimpinan Bersatu bahawa politik di Sabah agak unik kerana hubungan antara Bersatu dan BN cukup harmoni.

Mengulas lanjut katanya, pada masa ini, Sabah membentuk sebuah gabungan kuat melalui Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dianggotai lima parti komponen.

Perjuangan GRS yang begitu jelas berjaya memikat empat lagi parti lain yang ingin menyertai gabungan berkenaan dan permohonan itu akan dilihat secara serius.

Empat parti itu ialah Parti Cinta Sabah (PCS), Parti Liberal Demokratik (LDP), Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) dan Parti Harapan Rakyat Sabah (Harapan Rakyat).

Namun, beliau selaku pengerusi GRS tidak boleh membuat keputusan bersendirian kerana perlu mendapatkan pandangan pemimpin-pemimpin lain dalam gabungan berkenaan.

“Bersatu dan GRS bukan parti yang sombong. Kita mahu bekerja untuk rakyat dan kita melayan rakyat sama seperti rakan-rakan lain.

“Sekiranya parti-parti tempatan ini boleh bersatu di dalam GRS, ia akan menjadi satu gabungan yang kuat untuk memerintah Sabah. Inilah mungkin yang dikehendaki rakyat,” katanya.

Hajiji berkata, hala tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) dapat diteruskan untuk tempoh 10 tahun sekiranya GRS-BN terus diberi mandat memerintah Sabah pada pilihan raya akan datang. – FMT

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *