Risiko Yang Bakal Anda Dihadapi Jika Berniaga Kecil-Kecilan Guna Akaun Peribadi

Risiko Yang Bakal Anda Dihadapi Jika Berniaga Kecil-Kecilan Guna Akaun Peribadi

Berniaga kecil-kecilan ini merupakan satu alternatif lain untuk kita kembangkan lagi sumber pendapatan selain daripada gaji bulanan, kami percaya ramai antara anda yang berniaga secara atas talian dan melakukan transaksi dengan menggunakan akaun peribadi.

Kebarangkalian urusan anda bukan akan terbatas, kerana wanita yang dikenali sebagai Reena Iman ini telah alaminya sendiri dimana pihak bank telah memberi notis kepadanya. Baca kisah selanjutnya disini.

Saya menerima satu surat dari CIMB BANK . Isi surat (rujuk gambar ) menyatakan bahawa akaun bank simpanan saya akan ditamatkan pada 1 mac 2018 .

POS INI PENTING UNTUK SESIAPA GUNA AKAUN BANK PERSONAL BUAT NIAGA KECIL KECILAN .

Pada 25.2.17 saya menerima satu surat dari CIMB BANK . Isi surat (rujuk gambar ) menyatakan bahawa akaun bank simpanan saya akan ditamatkan pada 1 mac 2018 .

Saya agak blur , saya terus call beratus kali pihak cimb bank dan tidak dapat .

Harini 26.2.18 , setelah beratus kali call akhirnya dapat . Alhamdulillah ! Saya bertanyakan status akaun saya kenapa ditutup .

Pihak bank mengatakan bahawa pihak mereka akan menutup akaun bank secara berperingkat . Dibawah saya senaraikan sebab sebab akaun bank yang mereka akan tutup

*bisness kecil kecilan seperti ds , agent dll . 
*terlalu banyak transaksi duit keluar masuk sebab account saving ada had . Habis tu kau banyak duit simpanan takkan nak simpan bawah katil ??? .

Saya bertanyakan kenapa akaun saya ??? 
Saya guna untuk bisness ialah current account .

“Pihak atasan detect akaun cik ada melakukan banyak transaksi keluar masuk duit dalam jumlah yang banyak dan ia merupakan bisness . “

Mereka kata ,

Saya cakap “baiklah . Jadi macamana pihak bank detect ? “

Mereka jawab lagi

“Pihak kami akan tahu sebab dari akaun berlainan yang memasukkan duit ataupun bank in cash deposit . Pihak kami akan buat penutupan akaun secara berperingkat walau berniaga sebagai dropship kecil kecilan sebab untuk berniaga kena buka akaun semasa . “

Allahu ! Kesiannya para surirumah yg baru nak berniaga . Takkan nak buka akaun semasa , mesti kena ada ssm , modal pun 1k kena pula bawa introducer lagi . Kena declare cukai lagi . Hatta niaga untuk rm5 jee satu barang . 

Saya tanya lagi

“Pihak kami akan buat penutupan akaun secara berperingkat walau berniaga sebagai dropship kecil kecilan sebab untuk berniaga kena buka akaun semasa …. penutupan akaun ni bukan cimb sahaja tapi semua bank buat hal yang sama”

“Dan bila saya boleh buka akaun baru ? “

Mereka jawab

“Tak boleh bukak dah dgn CIMB . Dan penutupan akaun ni bukan cimb sahaja tapi semua bank buat hal yang sama . “

Ps : so harap korang jangan guna akaun personal lagi . Saya guna akaun personal bukan untuk berniaga , saya ada current acc company . Tapi banyak transaksi keluar masuk sebab saya bukan satu bisness . Dan duit akan masuk ke account saya dahulu baru dimasukkan ke akaun company .

Share semoga ramai lagi tak jadi mangsa macam saya . Tiada budi bicara lagi . Mereka mendapay arahan dari pihak atasan .

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *