ATB 2 Gagalkan Cubaan Seludup Masuk 42 PTI Di Semporna

Antara Pati yang ditahan dalam operasi berkenaan. Foto ATB 2

KUALA LUMPUR, 16 Dis : Angkatan Tugas Bersama 2 (ATB 2) berjaya menggagalkan cubaan menyeludup masuk 42 pendatang tanpa izin warga Filipina dengan menggunakan dua bot di perairan Semporna, Sabah, semalam.

Komander ATB 2 Brig Jen Abdul Karim Ahmad berkata hasil pemeriksaan mendapati kedua-dua bot itu membawa 14 lelaki, 10 wanita, 10 kanak-kanak lelaki dan lapan kanak-kanak perempuan tanpa sebarang dokumen sah.

Antara Pati yang ditahan dalam operasi berkenaan. Foto ATB 2

Beliau berkata terdahulu, pihaknya telah mengesan tiga bot dari Pulau Sitangkai, Filipina menuju ke Bangau-Bangau, Semporna melalui pesawat C-130 Hercules milik Tentera Udara Diraja Malaysia, TRILAT 01.

TRILAT 01 kemudian melaporkan pengesanan tiga bot itu kepada Pusat Kawalan Maritim ( (Malaysia MCC) untuk tindakan lanjut.

“Kapal Diraja Baung yang berada berhampiran lokasi kejadian turut dihubungi oleh TRILAT 01 dan Pusat Operasi Wilayah Bersama ATB 2 (POWB ATB 2) untuk memantau ketiga-tiga bot itu.

“Malaysia MCC seterusnya berhubung terus kepada POWB ATB 2 untuk memohon bantuan bot pemintas namun sebuah bot berjaya meloloskan diri apabila menyedari kehadiran Tim QRF (Pasukan Tindak Cepat),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Abdul Karim berkata hasil pemeriksaan juga mendapati barangan yang ditemukan daripada warga Filipina itu hanyalah barangan persendirian dan tiada penemuan barangan berbahaya.

“Kedua-dua bot itu bagaimanapun telah diusir keluar dari perairan Sabah. Susulan itu, Fast Interceptor Craft bersama Tim Pasukan Khas Laut di Pangkalan Laut Tun Sharifah Rodziah telah digerakkan ke perairan Pulau Pom Pom bagi mengesan sebuah bot yang berjaya meloloskan diri. 

“Bot berkenaan berjaya meloloskan daripada pasukan keselamatan dan dijangkakan telah berpatah balik ke sempadan antarabangsa,” katanya.

Menurutnya, operasi sedemikian akan diteruskan bagi memastikan sempadan negara selamat di dalam usaha menyekat jenayah rentas sempadan dan mengekang penularan wabak COVID-19.  – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *