Tiada Kelonggaran Untuk Individu Belum Lengkap Vaksin Ke Sabah

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). – Foto BERNAMA

KOTA KINABALU: Kelonggaran merentas negeri diberikan kepada pengunjung dari Semenanjung dan Sarawak untuk lawatan sosial ke Sabah bermula esok, seperti diumumkan kerajaan negeri sebelum ini hanya untuk individu yang sudah lengkap vaksin.

Berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) terkini Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi Sabah yang dikeluarkan malam tadi, individu belum divaksin atau belum lengkap vaksin masih perlu menjalani ujian saringan Covid-19.

Jurucakap perkembangan harian Covid-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun berkata, kelonggaran tidak perlu menjalani ujian saringan Covid-19 itu hanya untuk individu sudah lengkap vaksin dan tanggungan yang belum layak divaksin, khususnya kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah.

Katanya, pengunjung ke Sabah yang sudah lengkap vaksin hanya perlu mengisi borang deklarasi kesihatan atau eHealth di laman sesawang https://sm.jknsabah.gov.my/HDF/hdf.php sebelum berlepas ke Sabah.

“Pengunjung yang sudah lengkap vaksin tidak perlu lagi menjalani ujian saringan Covid-19 sebelum berlepas ke Sabah. Mereka hanya perlu menunjukkan bukti sudah menerima dos lengkap vaksin Covid-19 ketika penilaian risiko apabila tiba di Sabah.

“Bagi yang belum lengkap vaksin atau belum divaksin, mereka masih perlu menjalani ujian saringan dalam tempoh tiga hari sebelum berlepas dan menunjukkan keputusan negatif Covid-19 yang disahkan oleh klinik atau makmal bertauliah yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya dalam satu kenyataan, di sini.

Keputusan kerajaan negeri melonggarkan syarat kemasukan pengunjung lengkap vaksin dari Semenanjung dan Sarawak ke Sabah diumumkan Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor pada Pameran Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta) di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Langkah itu katanya, sejajar usaha kerajaan negeri membuka semula sektor pelancongan domestik sebagai sebahagian usaha untuk memulihkan ekonomi negeri yang terjejas akibat pandemik Covid-19 sejak awal tahun lalu. – HMetro

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *