Kes Covid-19 ‘Meletup’ Di Pitas Punca Peningkatan Kes Baharu Di Sabah

Masidi Manjun

KOTA KINABALU: Kes baharu Covid-19 di daerah Pitas mencatat peningkatan mendadak, hari ini, iaitu sebanyak 128 kes berbanding hanya 17 kes yang dilaporkan, semalam.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Masidi Manjun berkata, daripada 128 kes yang dicatatkan itu, sebanyak 126 kes adalah berpunca daripada saringan Kluster Tanjung Pitas manakala dua kes lagi daripada lain-lain saringan.

Katanya, Kluster Tanjung Pitas disyaki berpunca daripada satu aktiviti majlis pengebumian di sebuah kampung di daerah terbabit.

“Juga kebarangkalian pergerakan antara Pulau Banggi dan Pitas menyumbang kepada jangkitan membabitkan ramai penduduk,” katanya dalam taklimat harian perkembangan Covid-19 di Sabah, hari ini.

Terdahulu, Masidi yang juga jurucakap negeri berkaitan Covid-19 berkata, sebanyak 279 kes baharu dicatatkan di Sabah, hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kini sebanyak 71,468 kes.

Katanya, tiga kematian turut dicatatkan masing-masing satu kes di Semporna, Lahad Datu serta Beaufort.

”Sementara itu, jumlah pesakit yang discaj daripada hospital, hari ini, ialah seramai 203 orang menjadikan jumlah kumulatif kini sebanyak 68,739 orang.

”Seramai 1,760 pesakit juga sedang menerima rawatan iaitu 384 orang di hospital, 1,230 orang di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) manakala 146 orang lagi di Pusat Tahanan Sementara (PTS) atau Penjara.

”Bilangan pesakit dalam ICU pula ialah 58 orang dan 18 orang lagi memerlukan alat bantuan pernafasan atau ‘ventilated’,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Masidi berkata dua kluster baharu turut dicatatkan di Sabah, hari ini, iaitu Kluster Istimewa Dua di Sandakan dan Kluster Lumadan di Beaufort. – FMT

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *