Lari Elak PKPD, 10 Sudah Ditahan, 59 Masih Diburu

Foto ihsan Unit Dron, Pasukan Gerakan Udara PDRM Pangkalan Sabah.

KOTA KINABALU: Polis menahan 10 daripada 69 penduduk Kampung Pondo, Pulau Gaya di sini, yang melarikan diri ketika dihantar ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC), hari ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali berkata, semua ditahan susulan operasi dijalankan di beberapa kawasan sekitar bandar raya ini.

Hazani Ghazali

Katanya, semua yang ditahan dikenal pasti pekerja gerai dan penjual ikan di Pasar Besar di sini.

“Mereka ditahan awal pagi hari ini dan akan diserahkan kepada pihak berwajib untuk tindakan selanjutnya.

“Operasi memburu 59 lagi individu yang masih bebas akan diteruskan dari semasa ke semasa,” katanya semasa dihubungi hari ini.

Hazani berkata, semua 69 individu terbabit yang melarikan diri dikenal pasti sebagai kontak rapat kepada pesakit Covid-19.

Katanya, mereka perlu menjalani ujian calitan sebelum diarahkan untuk menjalani kuarantin di PKRC ditetapkan.

“Mungkin ada sebahagian daripada mereka yang positif Covid-19. Pasukan keselamatan akan menjalankan operasi mencari mereka di darat mahupun laut.

“Selain itu, laluan utama dari perkampungan Pulau Gaya ke ibu negeri juga dipantau akan sepenuhnya,” katanya.

Hazani berkata, arahan serah diri sudah dikeluarkan terhadap mereka yang masih hilang dan sekiranya enggan berbuat demikian, boleh dikenakan tindakan tegas.

Kampung Pondo adalah antara empat perkampungan di Pulau Gaya yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula 8 hingga 6 Julai lalu.

Tiga lagi penempatan yang terbabit adalah Kampung Kasuapan, Lok Urai dan Kampung Pulau Gaya selepas mencatatkan 215 kes positif Covid-19, sebelum ini. – HMetro

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *