BN, UMNO Sabah Sasar Tanding Lebih 10 Kerusi Pada PRU15

Datuk Seri Bung Moktar Radin

KOTA KINABALU: UMNO Sabah menyasarkan untuk bertanding sekurang-kurangnya di 10 hingga 13 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.

Ketuanya, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata sasaran ini berpandukan kepada kajian parti melalui Jabatan Urusan Pilihan Raya (Juara) UMNO Sabah.

Sekretariat Penyelidikan akan membuat penyelidikan tentang kekuatan sokongan rakyat kepada UMNO bagi kerusi yang dituntut.

“Mengikut fakta pada PRU ke-14 UMNO diberikan kerusi untuk bertanding di 14 kerusi Parlimen iaitu Parlimen Kudat, Kota Belud, Sepanggar, Papar, Kimanis, Beaufort, Sipitang, Tenom, Beluran, Libaran, Kinabatangan, Silam, Semporna dan Kalabakan,

“Penyelidikan akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat dan hasil daripada rumusan laporan itu nanti kita akan muktamadkan keputusan kerusi Parlimen mana yang bakal ditandingi oleh UMNO,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin susulan mesyuarat Juara UMNO Sabah pada Ahad malam.

Hadir sama ialah Timbalan Ketua UMNOSabah Datuk Yakub Khan Pengerusi Juara UMNO Sabah yang juga Setiausaha UMNO Sabah, Datuk Jafry Arifin dan Pengarah Pilihan Raya PRU15, Datuk Sri Salleh Tun Said.

Bung yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO berkata, dalam soal agihan kerusi yang bakal ditandingi pada PRU15 akan datang akan dibuat melalui perundingan awal bersama BN dan GRS.

“Ia perlu dilakukan secara telus berdasarkan kepada kekuatan parti masing-masing dan ia perlu diputuskan lebih awal dan tidak lagi menunggu saat-saat akhir menghadapi PRU15 nanti.

“PRU15 kita mahu menang untuk tubuhkan kerajaan, bukan untuk bermegah,” katanya.

Terdahulu, Bung yang juga Timbalan Ketua Menteri turut mengadakan perjumpaan bersama menteri dan pembantu menteri yang diwakili oleh UMNO dan selepas itu turut mengadakan mesyuarat perhubungan UMNO Sabah. – AWANI

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *