Mahkamah Rayuan Tolak Rayuan Musa Aman Cabar Bubar DUN Sabah

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini menolak permohonan 33 bekas Adun Sabah untuk mencabar persetujuan diberikan Yang di-Pertua Negeri Juhar Mahiruddin membubarkan Dewan Undangan Negeri.

Ia sekali gus hari penamaan calon yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 12 September ini berjalan seperti dijadualkan.

Tiga penal Hakim Mahkamah Rayuan sebulat suara hari ini menolak rayuan Tan Sri Musa Aman bersama 32 ADUN bagi menggantung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Abdul Karim Abdul Jalil membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan dari pihak Tan Sri Musa Aman, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Istana Kehakiman di sini.

Panel yang turut disertai Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Supang Lian menetapkan keputusan itu selepas bersidang selama dua hari, bermula Isnin.

Sebelum ini, Pesuruhjaya Kehakiman Leonard David Shim menolak permohonan 33 Adun untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman bagi mencabar keputusan Yang Dipertua Negeri membubarkan DUN pada 30 Julai.

Shim menetapkan bahawa responden kedua dalam kes itu Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bertindak menurut Perlembagaan Sabah dalam memohon responden pertama, Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin, membubarkan DUN.

Menurutnya pengisytiharan pembubaran DUN itu juga adalah mengikut perlembagaan dan sah.

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *