Ikan Laga Spesis ‘Betta Nuluhon’ Ditemukan Di Sabah

KOTA KINABALU: Jabatan Perhutan Sabah hari ini menyatakan satu spesis ikan laga baru iaitu ‘Betta nukuhon’ telah ditemukan baru-baru ini di kawasan Banjaran Crocer.

Kenyataan Jabatan itu hari ini menyebut, pegawai penyelidik jabatan tersebut Nur Syafiqah Shamsul Kamal yang bekerjsama dengan Universiti Nasional Singapura (NUS) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan Forever Sabah, dan menggambarkan spesis baharu ikan laga berkenaan sebagai Betta nuluhon, di mana ‘nuluhon’ bermaksud ‘bukit’ dalam dialek Dusun.

“Ikan laga yang baru ditemukan ini biasanya terdapat di sungai cetek dengan aliran air yang jernih di barat Sabah.

“Dengan penemuan B.nuluhon, (Betta nuluhon) Sabah kini mempunyai lima spesis ikan laga, semuanya endemik di Sabah,” jelas kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, ahli taksonomi ikan tropika Dr Tan Heok Hui dari NUS yang juga merupakan pengarang bersama penerbitan Zootaxa menjelaskan, Borneo merupakan rumah kepada 700 spesis ikan air tawar, 53 peratus adalah endemik di Borneo.

Beliau menjangkakan beberapa spesis lagi akan dijumpai di Sabah dalam masa terdekat, menerusi kerjasama yang dijalankan bersama Pusat Penyelidikan Hutan, Jabatan Perhutanan Sabah.

Ikan laga adalah ikan air tawar kecil yang tergolong dalam genus Betta, dengan pusat kepelbagaiannya di Asia Tenggara. Sebahagian 70 spesis ikan laga liar telah dinamakan secara saintifik. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *