Sabah Harap Permohonan Pindah Kuasa Lesen Pelancongan Akan Berhasil

Foto Christina Liew Page

KOTA KINABALU, 1 Dis: Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah berharap permintaan untuk pemindahan  kuasa daripada Kerajaan Persekutuan bagi meluluskan dan mengeluarkan lima jenis pelesenan pelancongan, yang telah ditangguhkan, akan membuahkan hasil.

Menterinya Datuk Christina Liew berkata permintaan yang dibuat melalui Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) bagi  membolehkan Sabah meluluskan permohonan untuk pelesenan berkaitan pelancongan dan mengeluarkan lesen.

Foto Christina Liew Page

Bagaimanapun, MOTAC berkata penyerahan kuasa kepada negeri belum dapat dilaksanakan, memandangkan hal-hal yang berkaitan dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) masih dalam rundingan.

“Saya telah menggesa kerajaan Persekutuan memberi kuasa kepada Sabah untuk meluluskan dan mengeluarkan lima jenis pelesenan pelancongan.

“Ini adalah lesen masuk dan keluar untuk ejen pelancongan, lesen untuk pemandu pelancong, lesen untuk kenderaan pelancongan, pelesenan tiket dan lesen untuk menguruskan sekolah atau institusi latihan pelancongan,” katanya dalam ucapan sempena Anugerah Pelancongan Sabah ke-12 2019 di sini Sabtu malam.

Foto Christina Liew Page

Liew berkata Jika MOTAC memberikan pelesenan autonomi kepada Sabah, langkah itu akan meningkatkan pelancongan dan meningkatkan kecekapan sistem penyampaian perkhidmatan industri.

“Ringkasnya, permintaan saya untuk penyerahan kuasa dalam hal ini telah ditunda tertakluk kepada penyelesaian isu  penyerahan kuasa berdasarkan MA63 yang masih dalam rundingan, saya menaruh sepenuh harapan ia akan berhasil,” katanya. 

 Anugerah itu dibahagikan kepada  33 kategori dan pada majlis itu  Liew menyampaikan hadiah  kepada pemenang Anugerah Khas Menteri yang dimenangi oleh Guangzhou World International Travel Co; Tham Yau Kong; Albert Teo dan Clement Lee.

Anugerah lain termasuk Rakan Kongsi Terbaik Penerbangan di bawah Kategori Malaysia yang dimenangi oleh AirAsia; China Southern Airlines manakala  Easter Jet memenangi Rakan Kongsi Terbaik di bawah kategori Asing.

Sementara itu, Pengendali Pelancongan Dalam Negeri (Malaysia / Sabah) dimenangi oleh Pelancongan Taikar Worldmart Sdn Bhd; Pelancong Terbaik Pelancong Luar Negara-China, dimenangi oleh Guangdong China Women International Travel Services Co.Ltd.

Kategori Taiwan dimenangi oleh Fantast Travel Service Co.Ltd; Kategori Hongkong yang dimenangi oleh Hong Kong Wing On Travel Service Limited; kategori Korea yang dimenangi oleh Hanatour Service Inc; Kategori Singapura yang dimenangi oleh Amazing Borneo Travel & Event Pte Ltd dan kategori United Kingdom & Ireland yang dimenangi oleh Natural Travel Collection Ltd (Wildlife Worldwide).

BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *