Rumah jadi stor sementara seludup tong gas

GAMBAR Facebook Pages BES TAWAUfm

TAWAU: Taktik seorang lelaki menjadikan rumahnya sebagai tempat pengumpulan dan penyimpanan sementara tong gas cecair petroleum (LPG) sebelum diseludup keluar, terbongkar selepas diserbu pihak berkuasa, pagi tadi.

Serbuan dijalankan lima anggota penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Tawau, jam 10.30 pagi.

Ia hasil risikan selama seminggu susulan aduan dan laporan berkaitan aktiviti penyeludupan barang kawalan itu oleh lelaki tempatan berumur 56 tahun di rumahnya di Kampung Tanjung Batu Laut, di sini.

Ketua Pegawai Penguat kuasa Daerah KPDNHEP Tawau, Aslani Dabi, berkata rampasan membabitkan 35 tong gas LPG 14 Kilogram (kg) yang disimpan sementara di rumah itu untuk diseludup ke Indonesia.

Katanya, pemeriksaan di premis itu mendapati suspek memiliki barang kawalan tanpa kebenaran atau lesen dan permit yang sah.

“Semua 35 tong gas LPG itu dirampas untuk siasatan lanjut bersama sebuah lori jenama dengan anggaran nilai rampasan keseluruhan berjumlah RM28,500.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961. Sabit kesalahan, pemilik premis boleh didenda tidak lebih RM1 juta bagi individu atau orang perseorangan atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-dua sekali,” katanya di sini, hari ini.

Aslani berkata, pihaknya juga dari semasa ke semasa giat mengesan dan mengenal pasti syarikat yang membekalkan LPG kepada mana-mana premis tidak berlesen di daerah ini. – Berita Harian

GAMBAR KPDNHEP Tawau
GAMBAR KPDNHEP Tawau
GAMBAR KPDNHEP Tawau
GAMBAR KPDNHEP Tawau
GAMBAR KPDNHEP Tawau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *