Barisan Pemain Sabah FC Ditambah Baik Hadapi Piala AFC Tahun Depan

Ketua Jurulatih Sabah FC, Datuk Ong Kim Swee

KOTA KINABALU, 27 Nov: Semua pemain Sabah FC akan dinilai semula sebelum senarai akhir skuad itu dibuat untuk menghadapi saingan musim hadapan, termasuk Liga Malaysia dan Piala AFC, kata Ketua Jurulatihnya Datuk Ong Kim Swee.

Beliau berkata selepas penilaian dilakukan, beliau akan membuat keputusan sama ada mengekalkan atau menggugurkan mana-mana pemain, dalam usaha menambah baik pasukan bagi memastikan skuda Badak itu tampil dengan barisan terbaik.

Beliau berharap pemain yang ditawarkan untuk kekal dapat menerima tawaran itu, kerana bukan mudah untuk mendapatkan pemain terbaik berikutan pasukan lain juga akan membuat penambahbaikan, untuk pasukan masing-masing musim depan.

“Tahun ini merupakan satu pencapaian yang amat baik bagi saya, walaupun setahun kita bersama-sama tetapi para pemain telah berusaha dengan begitu baik.

“Kita ucapkan terima kasih atas sokongan daripada Presiden Persatuan Bola Sepak Sabah (SAFA) Datuk Seri Bung Moktar Radin, Ketua Pegawai Eksekutif Sabah FC Firdaus Akhbar Khan dan Pengurus Pasukan Marzuki Nasir yang selalu bersama-sama pasukan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sabah akan mengiringi naib juara Liga Super Terengganu FC, beraksi pada saingan kejohanan Piala Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) musim hadapan, susulan kekalahan Selangor FC di pentas final Piala Malaysia 2022 semalam.

Ia berdasarkan peraturan ditetapkan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) iaitu, jika juara Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia adalah kelab yang sama, atau Piala Malaysia dimenangi pasukan naib juara Liga Super, maka slot kedua ke Piala AFC akan diberikan kepada pasukan di tempat ketiga Liga Super.

Kim Swee berkata persiapan awal perlu dijalankan, walaupun kejohanan Piala AFC hanya akan bermula pada pertengahan tahun depan.

“Pada awal musim, kita harus mengenalpasti kekuatan serta setiap kelemahan, dan ini memberi kelebihan kepada Sabah FC. Apa yang penting di sini, saya berharap semua pemain Sabah FC sentiasa cergas kerana kita akan melalui proses amat padat dengan jadual liga, Piala Malaysia, Piala FA dan juga Piala AFC,” katanya. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *