Kerajaan Lulus RM8.94 Juta Pertingkat Akses Internet Di Kota Belud

Datuk Seri Salleh Said Keruak

KOTA BELUD : Kerajaan meluluskan RM8.94 juta untuk pembinaan tujuh menara telekomunikasi baharu di Kota Belud tahun ini, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Usukan Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

Bekas Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata inisiatif di bawah Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) akan dijalankan di Kampung Mandawang, Kampung Lugu, Kampung Pangi, Kampung Lasau Tintapon, Sekolah Kebangsaan Labuan, Sekolah Kebangsaan Gunsarai dan Kampung Lahanas Siba.

“Ini membuktikan komitmen kerajaan untuk meluaskan liputan dan menambah baik kualiti perkhidmatan jalur lebar di seluruh daerah. Kita akan pastikan liputan jalur lebar turut dipertingkat untuk daerah Kota Belud. Bagi kawasan terpencil, mungkin kita akan gunakan satelit,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian ceramah Peningkatan Keselamatan dan Ekonomi bagi pengundi Kadamaian di Kampung Melangkap di sini hari ini.

Salleh juga menyeru agar orang ramai memanfaatkan internet untuk menceburi perniagaan digital atau perniagaan dalam talian.

Sehubungan itu, beliau berkata adalah penting untuk kerajaan membantu menyediakan kemudahan atau akses internet bagi memudahkan mereka menjalankan perniagaan dalam talian.

Kota Belud terletak di pantai barat Sabah, 70km di utara ibu negeri Kota Kinabalu. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *