Sandakan Naik Taraf Bandar Raya Februari Depan – Bung Moktar

Timbalan Ketua Menteri Bung Moktar Radin berkata prapelancaran Sandakan sebagai sebuah bandar raya dijangka disempurnakan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, bulan ini.

KINABATANGAN: Sandakan akan dinaik taraf sebagai bandar raya kedua di Sabah selepas Kota Kinabalu, Februari depan, selaras semua kriteria sebagai sebuah bandar raya kini dipenuhi, kata Timbalan Ketua Menteri Bung Moktar Radin.

Sehubungan itu beliau berkata prapelancaran Sandakan sebagai sebuah bandar raya dijangka disempurnakan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, bulan ini.

“Jawatankuasa Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sandakan (JPEPS) telah bermesyuarat bagi merancang merealisasikan Sandakan sebagai sebuah bandar raya kedua di Sabah selepas Kota Kinabalu pada 22 Feb depan.

“Semua permohonan yang berkaitan telah dimajukan kepada Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Ceria Ke Sekolah Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif SESB Abdul Nasser Abdul Wahid.

Bung Moktar Radin.

Bung Moktar yang juga pengerusi JPEPS berkata pelbagai perancangan menaik taraf Majlis Perbandaran Sandakan sebagai Dewan Bandaraya telah dirancang, termasuk mewujudkan hospital swasta, memastikan perumahan mencukupi serta pembangunan kemudahan infrastruktur awam.

Ahli Parlimen Kinabatangan itu berkata status Sandakan sebagai bandar raya kelak akan turut memperkasakan daerah berhampiran seperti Beluran, Kinabatangan dan Tongod daripada segi pembangunan ekonomi selain menarik lebih ramai pelancong ke kawasan tersebut.

Pada majlis itu, Bung Moktar turut menyampaikan bantuan persekolahan sumbangan SESB kepada 300 murid di Kinabatangan selain sumbangan berjumlah RM34,000 kepada Sekolah Kebangsaan Kuamut yang menjadi sekolah angkat SESB untuk membantu pengajaran dan pembelajaran di sekolah berkenaan.

Pada majlis sama, beliau turut merasmikan Stesen Janakuasa Balat berkapasiti 700 megawatt yang mampu memanfaatkan kampung sekitar sebagai usaha memastikan bekalan elektrik diterima kepada lebih ramai penduduk luar bandar.

“Stesen yang beroperasi sejak 1 Ogos lepas itu memberi manfaat kepada 400 penduduk Kampung Balat dengan bekalan elektrik 24 jam berkapasiti 17 megawatt dan bekalan elektrik daripada janakuasa itu juga boleh dipanjangkan ke kampung berdekatan,” katanya.

Beliau turut berharap Kementerian Pembangunan Luar Bandar dapat melaksanakan projek-projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) yang telah dirancang agar membantu meningkat taraf kehidupan rakyat di luar bandar memandangkan penduduknya masih bergantung kepada set penjana elektrik untuk aktiviti harian.

Menurut Bung Moktar, sebanyak RM120.5 juta telah diperuntukkan bagi melaksanakan projek BELB sambungan talian grid bagi tiga zon di Sabah meliputi daerah Kudat, Pitas, Kota Belud, Tuaran, Kota Kinabalu, Papar dan Sandakan. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *