Anggota Tentera Didakwa Rogol Rakan Sekerja

KOTA KINABALU: Seorang anggota tentera berumur 30 tahun didakwa merogol rakan sekerja.

Muhammad Eric Elister mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Abu Bakar Manat ke atas pertuduhan itu pada Selasa.

Muhammad dituduh merogol wanita berumur 22 tahun itu pukul 6 pagi pada 22 Mei tahun ini di sebuah stor di kem tentera Lok Kawi di Putatan.

Kesalahan di bawah Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun, dan membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 15 Julai untuk sebutan kes. Muhammad dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM10,000 deposit RM7,000 beserta dua orang penjamin tempatan dan salah seorang penjamin mestilah isterinya.

Muhammad juga diperintah melaporkan diri dengan Pegawai Siasatan kes sekali sebulan dan pasportnya, jika ada, akan diimpaun oleh mahkamah sehingga pelupusan kes.

Mahkamah juga memberi amaran kepadanya agar tidak menganggu saksi pendakwaan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nur Syafiqah Suleiman membantah ikat jamin atas dasar kedua-dua Muhammad dan mangsa adalah anggota tentera tetapi jika mahkamah membenarkan ikat jamin, beliau mencadangkan agar jumlah ikat jamin ditetapkan sebanyak RM20,000 dan suspek mesti melaporkan diri di balai polis Penampang.

Beliau turut memohin tarikh sebutan lain sementara menunggu laporan perubatan. Bagaimanapun, peguam Farazwin Hexdy, yang mewakili Muhammad, memohon ikat jamin dibenarkan untuk anak guamnya, dengan mengatakan laporan perubatan memerlukan masa, khususnya semasa pandemik.

Beliau juga berkata anak guamnya tidak mempunyai sabitan lampau dan laporan disiplin dan ia adalah kali pertama dia ditahan.

Farazwin juga memaklumkan mahkamah bahawa Muhammad mempunyai isteri dan ibu bapa yang sudah tua yang perlu dijaga.

Katanya, tiada isu risiko penerbangan memandangkan Muhammad tidak mempunyai pasport antarabangsa dan ketika ini berada di bawah pemantauan dan juga membuat laporan harian kepada pegawai atasannya yang bernama SSM Masri.

Farazwin juga memberitahu mahkamah bahawa tiada isu menganggu saksi, khususnya mangsa dan beliau menasihati keluarga itu untuk menyediakan tempat lain untuk tinggal di luar kem jika timbul sebarang masalah/aduan.

Katanya, isteri Muhammad menyediakan tempat sementara untuk kedua-dua mereka tinggal.

“Saya juga memaklumkan mangsa tinggal di luar kem dan pada hari insiden itu didakwa berlaku, dia berada di dalam kem untuk menghadiri program orientasi,” kata Farazwin. – Harian Ekspres

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *