Kerajaan GRS Perlu Bertimbang Rasa, Ini Bulan Puasa – Shafie Apdal

Tegas Shafie demonstrasi aman di Kampung Muhibbah Raya Sabtu lalu adalah isyarat jelas kemarahan dan kekecewaan rakyat Sabah terhadap kerajaan.

KUALA LUMPUR: Kerajaan Gerakan Rakyat Sabah (GRS) didesak untuk tidak melengah-lengahkan bantuan makanan kepada penduduk di kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) di negeri itu.

Gesaan dibuat Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Seri Mohamad Shafie Apdal yang kecewa dengan apa yang menimpa penduduk di Kampung Muhibbah Raya, Tawau yang didakwa tidak menerima bantuan makanan.

“Kerajaan GRS asyik mengumumkan bakul makanan sedang disediakan dan berjuta ringgit diperuntukkan bagi tujuan itu.

“Bagaimanapun di lapangan, orang ramai mengadu mereka tidak nampak sebutir beras pun,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Beliau yang juga bekas Ketua Menteri Sabah turut mempersoalkan tindakan pihak berkuasa melanjutkan tempoh operasi premis menjual makanan dan perkhidmatan bawa pulang, namun pada masa sama tidak membenarkan penduduk di Kawasan PKPD untuk mendapatkannya.

Kata Shafie tindakan berkenaan bagai membiarkan mereka kebuluran.

“Kita tidak mampu menghalang pelaksanaan PKPD, namum penduduk yang terjejas perlu mendapatkan makanan.

“Kerajaan negeri perlu menunjukkan belas kasihan. Ini bulan puasa,” tegasnya.

Tambahnya lagi demonstrasi aman di Kampung Muhibbah Raya Sabtu lalu adalah isyarat jelas kemarahan dan kekecewaan rakyat Sabah terhadap kerajaan. – AWANI

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *