Lebih 100 Babi Liar Ditemukan Mati Disyaki Kerana ASF Di Sabah

Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Jabatan Hidupan Liar sedang menyiasat punca kematian babi hutan di Kinabatangan, Sugut dan Paitan sama ada ia disebabkan keracunan atau faktor lain. – Foto JHL Sabah

SANDAKAN: Sekurang-kurangnya 100 ekor babi liar di hutan simpan Sabah ditemukan mati sehingga hari ini disyaki kerana Demam Babi Afrika (ASF), kata Pengarah Jabatan Hidupan Liar (JHL) Sabah Augustine Tuuga.

Katanya, sejak penemuan 14 bangkai haiwan itu di Kinabatangan antara Disember dan Januari lalu, hampir setiap hari pihaknya menemukan sekurang-kurangnya satu bangkai babi liar daripada spesies Babi Berjanggut Borneo itu.

“Pada awal siasatan, pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) Sabah tidak menemukan tanda virus ASF pada bangkai babi liar yang ditemukan (di Kinabatangan).

“Kini, sudah disahkan haiwan berkenaan mati akibat ASF susulan penemuan virus itu pada bangkai babi domestik di Pitas, (yang diisytihar kawasan penularan ASF pada 23 Februari lalu) dan virus itu sudah merebak ke kawasan lain di Sabah,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Tuuga berkata, punca penularan virus itu terhadap haiwan berkenaan masih dalam siasatan.

Menurutnya, walaupun ASF tidak menjangkiti manusia, namun impak penularan virus itu berupaya memberi kesan buruk kepada ekonomi Sabah, termasuk usaha kerajaan negeri memelihara hutan dan hidupan liar di negeri ini.

Beliau berkata, JHL Sabah sudah membekukan pengeluaran permit memburu sementara waktu sejak setahun lalu, sehingga diberitahu kelak.

Susulan penularan ASF di negeri ini, Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah memberitahu, kerajaan negeri mengisytihar daerah yang terkesan sebagai kawasan penularan ASF mengikut Enakmen Haiwan 2015.

Daerah berkenaan ialah Pitas dan Kota Marudu membabitkan babi domestik serta Lahad Datu, Kinabatangan, Beluran, Telupid dan Sandakan membabitkan babi liar.

Pengisytiharan itu akan membolehkan DVS menjalankan langkah kawalan penularan virus itu melalui Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah termasuk melupuskan babi sama ada domestik mahupun liar.

Bagaimanapun, ladang ternakan babi secara komersil di Tawau, Sandakan, Tenom, Papar, Tuaran dan Penampang masih bebas daripada virus ASF itu. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *