Nampak Anak Dalam Mulut Buaya

Lokasi kejadian kanak-kanak lapan tahun disambar buaya di Sungai Kinabatangan hari ini

KINABATANGAN: Kanak-kanak lelaki disambar buaya dalam kejadian di Sungai Kinabatangan, dekat Kampung Mubibbah Hujung, Kinabatangan, hari ini.

Dalam kejadian 10 pagi itu, mangsa, Asmin Abdullah, 8, dilaporkan mandi dan menurunkan perahu di sungai itu bersama ayahnya.

Pasukan SAR berusaha mengesan mangsa yang disambar buaya di Sungai Kinabatangan. foto ihsan APM

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kinabatangan, Kapten Ahmad Roslan Mohd Kamel berkata, mangsa berada di belakang ketika bapanya menurunkan perahu.

“Tiba-tiba ayah mangsa terdengar bunyi kocakan air dan apabila berpaling, dia terkejut melihat anaknya disambar reptilia itu lalu hilang selepas disyaki ditarik ke dalam air.

“Ayah mangsa cuba menyelamatkan anaknya, namun sukar dan sejam kemudian ayah mangsa melihat anaknya timbul dan berada di mulut buaya.

“Mereka kemudiannya cuba mengambil dan mendekati reptilia itu, namun haiwan itu membawa mangsa tenggelam semula ke dalam air,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Menurutnya, kejadian dilaporkan kepada pasukan penyelamat sebelum operasi mencari dan menyelamat (SAR) dijalankan.

Katanya, sehingga 5.30 petang hari ini, mangsa belum ditemui dan SAR ditangguhkan kerana keadaan cuaca tidak mengizinkan dan akan disambung semula pada 8 pagi esok.- HMetro

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *