Muhyiddin: Perdana Menteri Kurang Sangat Berpolitik

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. – Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Dalam tempoh 100 hari pentadbirannya sebagai Perdana Menteri kelapan, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat kurang sangat berpolitik dan jarang memberikan kenyataan politik.

Sebaliknya, beliau menumpukan lebih banyak usaha dan masa dalam menangani pandemik COVID-19 dan mendepani cabaran ekonomi negara dalam tempoh itu.

Dari segi politik, tindakannya kurang berpolitik sejak menjadi perdana menteri pada 1 Mac sehingga hari ke-100 semalam, dilihat dapat menyumbang kepada kestabilan negara walaupun terdapat beberapa drama politik dalam tempoh itu.

Umum pasti menyedari bahawa Muhyiddin teramat jarang memberikan kenyataan politik.

Jika disingkap kembali, Muhyiddin dalam satu wawancara dengan RTM dan Astro Awani pada 25 April lalu, menegaskan rakyat kini sudah muak untuk mendengar cerita-cerita politik.

Penganalisis politik, Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod melihat Muhyiddin menyerlahkan wataknya yang kurang bercakap tetapi cekap bekerja dalam menyampaikan mesej yang cepat dan tepat, kena pada isu semasa dan bukannya cakap kosong atau berjanji politik semata-mata.

Walaupun sebagai presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) beliau jarang sekali membidas pihak pembangkang walaupun dirinya dan kerajaannya teruk dikritik, katanya.

“Malah beliau berjiwa besar dan masih cuba untuk berdamai dan bertemu dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad namun gagal.

“Ramai menganggap bahawa ini adalah gerak taktikal dalam politik, namun itu karakter Muhyiddin dan cara beliau sering menenangkan suasana yang panas,” katanya.

Geostrategis, Azmi Hassan, berkata negara memerlukan pemimpin yang luar biasa untuk berdepan dengan cabaran luar biasa.

“Ciri sebegini amat penting untuk dimiliki seorang perdana menteri bukan sahaja dalam keadaan menghadapi kemelut pandemik tetapi juga senario kemelut politik tanpa ada kesudahannya termasuk cabaran usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin,” katanya.

Kalau disulami laman sosial media Muhyiddin pula, umum pasti akan melihat taburan gambar, poster dan video berkaitan isu semasa dan antarabangsa yang dikupasnya malah jauh sekali daripada menyentuh isu politik.

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Umum dan Kokurikulum Universiti Tun Hussein Onn, Dr Mohd Akbal Abdullah, berkata hal ini kerana sepak terajang dalam dunia politik seakan sebati dalam darah Muhyiddin baik daripada kawan mahupun lawan sekali gus menjadi tonik untuk kekal fokus mentadbir negara dan bukannya bermain politik semata-mata.

“Kemahiran unggul beliau ialah cepat menyedari kebaikan kawan dan kelebihan lawan. Dengan keadaan begini beliau akan dihargai kawan dan disanjungi lawan,” katanya.

Seorang pemerhati politik, Ayatullah Helme Mohd Hanafi, yang juga Pengarang Akhbar Wilayahku, berkata Muhyiddin cuba melakukan yang terbaik dalam segala kepayahan dan kekangan kerana politik yang tidak stabil.

“Sungguh pun beliau jarang keluar televisyen, tetapi aura beliau terasa tiap kali muncul, beliau membawa figura bapak-bapak, selalu ingin yang terbaik untuk keluarga walaupun ada masa ‘anak-anak’ tidak faham,” katanya.– BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *