Pelajar Dari Semenanjung, Sarawak Kembali Ke Sabah Perlu Jalani Ujian Swab

Yusof berkata ia adalah prosedur yang telah ditetapkan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS).

KOTA KINABALU: Pelajar Sabah yang terkandas di Semenanjung dan Sarawak dan mahu kembali ke Sabah, perlu menjalani ujian swab sama ada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur atau sebaik tiba di Kota Kinabalu, kata Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah Datuk Dr Yusof Yacob.

Beliau berkata ia adalah prosedur yang telah ditetapkan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS).

“Sebaik selesai menjalani ujian swab, pelajar-pelajar akan dibenarkan balik dan menjalani kuarantin di rumah masing-masing.

Yusof berkata ia adalah prosedur yang telah ditetapkan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS).

“Bagi pelajar yang bergejala, mereka akan dimasukkan ke pusat kuarantin.

“Bagi pelajar yang rumah mereka tidak sesuai atau tidak memenuhi kriteria untuk kuarantin di rumah, maka pelajar tersebut terpaksa tinggal di pusat kuarantin.

“Contoh tidak sesuai ialah tiada bilik persendirian yang mempunyai tandas sendiri atau rumah terlalu ramai penghuni, dan terdapat warga emas yang tinggal bersama,” katanya dalam satu kenyataan di sini, pada Rabu.

Beliau berkata, bagi pelajar yang balik dari luar negara dan belum dikuarantinkan di Kuala Lumpur, perlu masuk ke Pusat Kuarantin selama 14 hari, apabila tiba di negeri ini.

Dr Yusof berkata, mengikut data terbaharu yang dikeluarkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), jumlah pergerakan pelajar dari Semenanjung dan Sarawak ke Sabah adalah 11,653 dan jumlah pelajar dari Sabah ke Semenanjung dan Sarawak pula adalah 3,375.

“Semua tiket penerbangan akan dibiayai KPT. Universiti Malaysia Sabah telah dilantik dan dipertanggungjawabkan sebagai pengurus Zon Sabah oleh KPT.

“Universiti berkenaan bertanggungjawab untuk mengurus semua pergerakan pelajar keluar, masuk, dan dalam negeri Sabah,” katanya.

BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *