Mengaku Salah Ingkar PKP, Anjur Pesta Liar Di Tawau

Tertuduh lima lelaki dan dua wanita masing-masing dihukum penjara empat bulan dan dua bulan akibat ingkar PKP. Gambar Abdul Rahemang Taiming

TAWAU: Akibat berpesta liar dan menimbulkan gangguan di kawasan kejiranan, sembilan individu termasuk dua remaja bawah umur mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Tawau, hari ini, kerana gagal mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Individu berusia 19 hingga 43 tahun itu mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan secara serentak di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Tawau, Amir Shah Amir Hassan.

Mengikut kertas pertuduhan, Fendi Sandana, 18; Kamaruddin Yusuf, 19; Mohd Usman Jamal, 23; Asri Basri, 26; Amir Kahar Diari, 29; Nuramira Sikin Romel, 21; Nor Azlin Erdawati Surtoyol, 20; dan dua lagi individu bawah umur secara bersama berhimpun di sebuah rumah tidak bernombor di Jalan Harmon, Kampung Tass, Tawau jam 8.12 malam pada 4 April lalu.

Berdasarkan fakta kes, semua tertuduh yang berasal dari sekitar Tawau dan Kunak didakwa berkumpul di rumah berkenaan dan melakukan aktiviti sosial semasa dalam tempoh PKP dengan berhibur secara liar dan keterlaluan sehingga menimbulkan bunyi bising selain mengganggu ketenteraman penduduk sekeliling.

Mereka didakwa mengikut Peraturan 3(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020, yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mahkamah memerintahkan semua lima tertuduh lelaki menjalani hukuman empat bulan penjara manakala dua wanita menjalani hukuman dua bulan penjara.

Bagi kes remaja bawah umur, mahkamah menetapkan sebutan semula kes masing-masing pada 15 Mei depan sementara menunggu laporan akhlak daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana prosiding kes berkenaan tertakluk di bawah bidang kuasa Mahkamah Kanak-Kanak.

Sementara itu, di mahkamah sama, dua beradik warga asing dijatuhi hukuman denda RM1,000 dan empat hari penjara, selepas masing-masing mengaku bersalah ingkar PKP pada pada 4 April lalu.

Pertuduhan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohammed Ali Imran bersama Pegawai Pendakwa Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau (IPD) Tawau, Asisten Superintendan Dayang Nor Azarinawaty Ag Kachee, manakala semua tertuduh tidak diwakili peguam bela.

SumbeR: Harian MEtro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *