Beri Projek Pada Adik Ipar: Guru Besar Didakwa

SANDAKAN: Seorang guru besar lelaki dituduh atas tiga pertuduhan, pada Khamis, kerana menyalahgunakan jawatannya untuk memberikan projek pembekalan bahan peralatan sekolah serta bantuan geran perkapita (PCG) bernilai RM16,378 terhadap adik iparnya.

Tertuduh, berumur 50 tahun bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Hakim Mahkamah Khas Sandakan, Abu Bakar Manat.

Tertuduh didakwa salah guna posisinya sebagai guru besar sebuah sekolah rendah di Beluran dengan melantik syarikat milik adik iparnya, sebagai syarikat pembekal bahan seperti minyak diesel, peralatan serta bahan PCG dan dakwat pencetak kepada sekolah berkenaan.

Lelaki itu didakwa melakukan kesalahan itu antara Januari 2015 hingga Jun 2015.

Kesalahan itu dibaca dibawah Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 24(1) Akta sama.

Kesalahan itu membawa hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi.

Mahkamah menetapkan 19 Mac depan untuk pengurusan kes.

Sementara itu, tertuduh dibenarkan ikat jamin RM10,000 dengan deposit RM8,000, serta dua orang penjamin tempatan, serah pasport kepada mahkamah dan tidak mendekati saksi.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd Faliq Basiruddin, manakala tertuduh diwakili Peguam, Marzuki Spawi.

Awani Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *