Polis Marin gagalkan cubaan seludup keluar minyak petrol ke negara jiran

Seorang pegawai PPM bersama rampasan minyak petrol yang dianggar bernilai sekitar RM1,320. – Foto Ihsan PPM

SEMPORNA, 31 Mac – Pasukan Polis Marin (PPM) menggagalkan cubaan menyeludup keluar 600 liter petrol bernilai RM1,320 dalam operasi bersepadu di Pulau Kalapuan dekat sini, semalam.

Komander PPM Wilayah 4 Sabah, ACP Mohamad Pajeri Ali berkata berdasarkan maklumat Unit Risikan Marin (URM) pihaknya telah membuat pemeriksaan ke atas sebuah rumah tidak bernombor di pulau berkenaan dalam operasi yang turut disertai pegawai daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Hasil pemeriksaan mendapati terdapat 20 tong masing-masing mengandungi 30 liter petrol yang disyaki cuba diseludup ke negara jiran.

Seorang lelaki tempatan berusia 16 tahun yang mendiami rumah berkenaan turut ditahan kerana gagal menunjukkan sebarang lesen pemilikan atau menjual barang kawalan berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata remaja terbabit dan barangan rampasan dibawa ke Markas Operasi PPM Semporna untuk tindakan lanjut dan disiasat di bawah Seksyen 20 Akta Kawalan Bekalan 1961.

Sementara itu, Mohamad Pajeri berkata dalam operasi yang bermula 8 pagi hingga pukul 4 petang itu turut disertai pegawai imigresen dan seramai 184 orang telah diperiksa namun kesemuanya memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *