Empat jalan raya jadi tumpuan Op Selamat di Kota Kinabalu

FOTO BERNAMA

KOTA KINABALU, 2 Feb – Empat jalan raya di daerah ini yang banyak berlaku kemalangan jalan raya menjadi tumpuan pelaksanaan Op Selamat 14 Sempena Tahun Baru Cina.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu ACP Habibi Majinji jalan tersebut adalah Jalan Lintas, Jalan Tuaran Bypass, Jalan Kepayan dan Jalan Tun Fuad.

Katanya menerusi operasi itu, anggota polis trafik akan berada di lokasi tersebut dan membuat rondaan serta mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap kesalahan yang menyumbang kepada kemalangan jalan raya.

Secara keseluruhan, seramai 60 pegawai dan anggota polis terlibat dalam pelaksanaan Op Selamat ini yang turut membabitkan tugas menjamin keselamatan rumah dari kes pecah rumah, katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Op Selamat 14 di Jalan Tunku Abdul Rahman di sini, hari ini.

Op Selamat sempena Tahun Baru Cina dimulakan sejak Selasa lepas hingga 12 Februari ini.

Dalam perkembangan lain, Habibi berkata sehingga kini polis hanya meluluskan permit pungutan derma awam kepada lapan persatuan tarian singa sempena perayaan Tahun Baru Cina.

Beliau berkata terdapat banyak persatuan tarian singa di daerah ini dan mereka perlu mendapatkan permit terlebih dahulu jika terlibat dalam pungutan derma awam.

— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *