Maritim Malaysia gagalkan cubaan rompak di laut

ANTARA barangan yang dirampas anggota Maritim Malaysia selepas menggagalkan cubaan sekumpulan tiga lelaki melakukan rompakan di tengah laut di perairan Tanjung Tabu-Tabu, awal pagi semalam. – Foto ihsan Maritim Malaysia

SEMPORNA: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menggagalkan cubaan sekumpulan tiga lelaki melakukan rompakan di tengah laut di perairan Tanjung Tabu-Tabu, dekat sini, awal pagi semalam.

Ketiga-tiga lelaki terbabit dipercayai mahu melakukan kegiatan jenayah itu susulan penemuan empat senjata tajam di dalam bot pam dinaiki mereka iaitu sebilah pedang samurai, parang panjang, pisau dan parang pendek atau dikenali sebagai barong.

Pengarah Zon Maritim Semporna, Komander Maritim Norrimi Hassan, berkata bot pam dinaiki ketiga-tiga suspek itu dikesan oleh sepasukan anggota bot peronda Maritim Malaysia dalam keadaan mencurigakan, jam 4.30 pagi.

Beliau berkata, sebaik menyedari kehadiran pihak berkuasa, suspek memecut bot pam mereka ke kawasan perairan cetek sebelum terjun ke laut dan gagal dikesan.

“Selepas diperiksa, anggota Maritim Malaysia menemui empat bilah senjata tajam yang dipercayai digunakan untuk melakukan aktiviti merompak dan memeras ugut nelayan di laut seperti pernah dilaporkan sebelum ini,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Norrimi berkata, bot pam bersama barang rampasan termasuk senjata dan enjin pam yang dianggarkan bernilai RM5,000 dibawa ke Jeti Kem Azumi di sini untuk tindakan selanjutnya.

“Kes disiasat mengikut Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958,” katanya. – Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *