Kanak-Kanak 2 Tahun Rentung Dalam Kebakaran 11 Rumah Di Kampung Sabah Baru

Mayat Nurul Alisha Putri Abdullah ditemui selepas operasi pemadaman selesai.

LAHAD DATU: Seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun ditemui rentung dalam kebakaran melibatkan 11 rumah atas air di Kampung Sabah Baru, Jalan Nipah di sini, pagi tadi.

Mayat Nurul Alisha Putri Abdullah ditemui selepas operasi pemadaman.

Bapa saudara mangsa, Alsad Albani, 32, berkata kejadian itu berlaku dengan pantas dan dia tidak menyedari kebakaran berlaku sehingga ternampak api marak dari sebuah bilik.

“Apabila saya nampak api marak, saya berteriak memberitahu ahli keluarga lain supaya menyelamatkan diri, tetapi malangnya kami terlupa Alisha yang tidur dalam buaian di bilik lain,” katanya kepada Bernama dalam nada sebak.

Menurutnya, apabila mereka menyedari Alisha masih di dalam rumah, laluan untuk masuk ke rumah telah dihalang api yang semakin besar.

“Namun, bapa saya berusia 62 tahun (didorong) naluri hati seorang datuk, masih cuba memasuki rumah kami, tetapi kami halang sebab keadaan tidak selamat.”

Katanya, Alisha dijaga datuknya dan sangat rapat dengan warga emas itu kerana ibu bapanya bekerja di luar kawasan.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lahad Datu, Sumsoa Rashid berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung insiden itu pada 9.52 pagi dan anggota bertugas bersama jentera bergegas ke lokasi.

Beliau berkata, pihaknya mengalami kesukaran memasuki kawasan kebakaran berikutan jambatan usang serta sempit.

Selain itu, katanya, pihak bomba terpaksa “membuka” empat rumah dengan bantuan penduduk kampung bagi mengawal api daripada merebak ke rumah lain.

Kebakaran dapat dikawal pada 10.55 pagi dengan bantuan BBP Kunak, termasuk Angkatan Tentera Malaysia, Sabah Electricity Sdn Bhd, Angkatan Pertahanan Awam, polis serta penduduk kampung, katanya.

Kecuali mangsa, tiada kecederaan dilaporkan memandangkan penduduk lain sempat menyelamatkan diri.

Jumlah kerugian dan punca kebakaran masih disiasat. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *