PPRT: Warga Emas Masih Tunggu Kerajaan Negeri Tunai Janji

Keadaan rumah Kasmat yang semakin usang.

BEAUFORT: Seorang warga emas miskin di sini yang dijanjikan rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) oleh Kerajaan Negeri kecewa apabila rayuannya untuk mendapatkan kediaman baharu terus tidak diendahkan sejak empat tahun lalu.

Kasmat Billah, 74, hidup dalam keadaan daif di sebuah rumah usang di Kg Gelila Padas Damit dengan pendapatan RM300 sebulan sahaja daripada menoreh getah dan kerja rencam di kampung.

Beliau telah mengisi borang permohonan PPRT pada 2019.

“Rumah saya semakin usang dan ketika ini saya hanya menunggu ia runtuh bila-bila masa sahaja, sedangkan rumah PPRT yang dijanjikan masih belum dibina,” katanya kepada Daily Express, baru-baru ini.

Beberapa tahun lalu beliau telah dikunjungi oleh Adun Lumadan Ruslan Muharam bersama-sama dengan pihak media di mana dia dijanjikan sebuah rumah baharu, yang kini beliau sifatkan sebagai “hanya untuk publisiti”.

Beliau selanjutnya mempersoalkan kenapa rumah itu tidak dibina, kerana jabatan kebajikan akan menyumbangkan bahan mentah dan peralatan, menyifatkan pengalaman pahit itu sebagai “janji kosong”.

“Kenapa rumah itu tidak dibina, sedangkan tapak pembinaan sudah sedia?,” kata Kasmat.

Kasmat mempunyai enam anak; dua perempuan dan empat lelaki yang tinggal di Papar.

Dia berkata, anak-anaknya tidak mengabaikannya malah mereka memintanya tinggal bersama mereka, namun dia menolak tawaran mereka atas kehendaknya sendiri kerana tidak mahu membebankan mereka.

“Mereka ada keluarga sendiri. Bagaimana saya boleh ganggu kehidupan mereka?,” katanya. – Harian Ekspress

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *