Pekerja Pelantar Minyak Cetus Kluster Baharu Di Sabah

Masidi Manjun

KOTA KINABALU: Seorang kakitangan pelantar minyak yang dijangkiti COVID-19 telah mencetuskan kluster baharu membabitkan tempat kerja di Sabah, semalam.

Jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata kluster yang dikenali sebagai Kluster Samedra di Kota Kinabalu itu membabitkan penularan jangkitan dalam kalangan kakitangan pelantar minyak di Platform FPSO KIKEH.

“Kes indeks adalah seorang penyelia lelaki berusia 35 tahun yang mula bergejala sejak 2 Jun lepas sebelum disahkan positif

COVID-19 hasil saringan pekerjaan pada tarikh sama di klinik swasta.

“Turut dikesan positif ialah 24 kontak dalam kalangan rakan sekerja kes indeks, menjadikan jumlah kumulatif kes positif bagi kluster ini sebanyak 25 kes. Aktiviti saringan dan kawalan masih giat dijalankan,” katanya.

Masidi berkata, selain Kluster Samedra, satu lagi kluster iaitu Kluster Serudung Baru di Tawau berkait rapat dengan majlis hari jadi yang diadakan di rumah kes indeks dan dihadiri ahli keluarga pada 12 Jun lepas.

“Kes indeks adalah warga emas lelaki berusia 60 tahun disahkan positif COVID-19 pada 16 Jun lepas di Klinik Kesihatan

Apas Balung setelah bergejala sejak 13 Jun 2021.

“Susulan kes itu, saringan kontak pada 20 Jun lalu mendapati sembilan individu dalam kalangan jemputan majlis terbabit dikesan positif.

“Setakat hari ini, sembilan lagi kes positif direkodkan menjadikan jumlah kumulatif bagi kluster ini sebanyak 19 kes,” katanya dalam satu kenyataan media, semalam.

Masidi berkata, jumlah kes harian COVID-19 semalam kekal mencatatkan sebanyak tiga angka.

“Berdasarkan laporan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS), jumlah kes positif baharu COVID-19 pada hari ini (semalam) adalah sebanyak 166 kes, menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 67,707 kes dan dua kes kematian direkodkan membabitkan daerah Tawau.

“Jumlah pesakit COVID-19 yang sembuh dan dibenarkan keluar dari hospital seramai 265 menjadikan jumlah kumulatif 65,238 orang.

“Seramai 1,586 pesakit sedang menerima rawatan iaitu 468 orang di hospital, 1,116 orang di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) Awam manakala dua orang di Pusat Tahanan Sementara (PTS),” katanya. – BH Online

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *