Tiada Bazar Ramadan Di Sabah Tahun Ini – SKN

Suasana Bazar Ramadan Di Bandar Sabindo, Tawau tahun 2019.

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri Sabah secara prinsipnya tidak membenarkan penganjuran bazar Ramadan di seluruh negeri pada tahun ini sebagai usaha membendung penularan jangkitan wabak COVID-19.

Setiausaha Kerajaan Negeri (SKN) Datuk Safar Untong berkata ia adalah seiring dengan keputusan kerajaan negeri untuk tidak membenarkan penganjuran tamu mahupun pasar tani.

“Kerajaan negeri akan membuat satu pengumuman rasmi (berhubung perkara ini) nanti termasuk mengenai prosedur operasi standard (SOP) antara lain melibatkan waktu operasi setiap aktiviti yang ingin dijalankan di negeri ini,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Suasana Bazar Ramadan Asia City, Kota Kinabalu tahun 2019.

Safar berkata kerajaan negeri kini sedang dalam proses untuk memuktamadkan SOP itu termasuk berkaitan waktu operasi di setiap pasar raya di negeri ini bertujuan memastikan wabak COVID-19 dapat dibendung sepenuhnya.

“Kalau dahulu mungkin (SOP dan waktu operasi) tidak seragam, tetapi sakarang ini kita (kerajaan negeri) akan menyeragamkannya.

“Sebagai contoh, di pasar raya, setiap pekerja dan pengunjung mesti memakai penutup hidung dan mulut serta menggunakan cecair pembasmi kuman,” katanya.- BorneoToday

Suasana Bazar Ramadan Di Bandar Sabindo, Tawau tahun 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *