Rakyat Malaysia Terkandas Di Indonesia Rayu Kerajaan Sabah Bantu Kembali Ke Tanah Air

TAWAU, 23 Jun: “Kami merayu kerajaan negeri Sabah supaya bantu kami pulang ke Tawau,” luah Juliana Arifudin, rakyat Malaysia yang kini terkandas di Nunukan, Indonesia, bersama suami dan anaknya.

Menurut Juliana, dia dan suami, Hermawan Zainuddin, 31, serta anak lelaki mereka Hadderayn Ezreansyah, 3, pergi menziarahi keluarga di Sulawesi, Indonesia pada 11 Mac lepas iaitu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.

“Kami keluar dari Malaysia pada 11 Mac dan perjalanan ke Sulawesi mengambil masa tiga hari dua malam, iaitu dari Tawau ke Nunukan dan ke Pare Pare, kemudian selama 10 hari di Pare Pare, perkhidmatan feri dan operasi di pelabuhan digantung.

“Pada 6 Jun lepas, pelabuhan di sana beroperasi semula …kini kami hampir tiga minggu berada di Nunukan untuk menunggu kebenaran pulang ke Sabah,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Juliana sekeluarga yang  kini menumpang di rumah kawan di Jalan Pangeran Antarsari, Nunukan turut mendakwa terdapat lebih 20 rakyat Malaysia yang terkandas di Nunukan ketika ini.

Katanya difahamkan Konsulat Malaysia di Pontianak, Indonesia sudah menghantar surat kepada kerajaan Sabah untuk mendapatkan kebenaran pulang ke Tawau, dan berharap kerajaan negeri Sabah segera beri kelulusan.

Juliana berkata  sepanjang terkandas di Indonesia itu, mereka berdepan masalah kewangan kerana perlu membeli barang keperluan termasuk makan dan minum.

“Saya juga terpaksa menahan malu menumpang di rumah orang berminggu-minggu,” katanya dan menurutnya ada rakan yang terpaksa menggadaikan barang dan berhutang demi kelangsungan hidup.- BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *