Tuntutan Sabah Dalam MA63 Demi Kesejahteraan Negara, Kata Hajiji

Pengerusi GRS Hajiji Noor berkata gabungan itu beri sepenuh komitmen kepada perjuangan kerajaan perpaduan dan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

KUALA LUMPUR: Ketua Menteri Sabah Hajiji Noor memberi jaminan suara dan tuntutan berkaitan hak kepentingan Sabah dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) tidak berasaskan kepentingan negeri semata-mata tetapi demi kesejahteraan negara.

Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) itu berkata, tuntutan berkenaan adalah berlandaskan komitmen menjunjung Perlembagaan Persekutuan sekali gus percaya bahawa kemajuan dan kejayaan negeri Sabah mampu memberi makna besar kepada negara.

“… kita tidak sesekali ambil hak orang lain tetapi kita menuntut hak-hak kita dipelihara. Tidak timbul soal kesetiaan kepada negara. Hidup dan mati (rakyat negeri Sabah) adalah untuk Malaysia yang tercinta maka, kita amat hargai usaha perdana menteri dalam isu-isu tertangguh dalam MA63 ini.

“Kita harapkan supaya usaha ini didukung oleh seluruh penggubal dan pelaksana dasar kerajaan persekutuan…GRS sekali lagi beri sepenuh komitmen kepada perjuangan kerajaan perpaduan dan Perdana Menteri Anwar Ibrahim,” katanya pada sesi ucapan pimpinan utama Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL).

Menyentuh mengenai PRN, Hajiji berkata GRS bersedia memberikan komitmen sepenuhnya bagi membantu parti yang mendukung kerajaan perpaduan di Semenanjung pada PRN yang dijangka berlangsung tidak lama lagi.

Beliau berkata, komitmen dan kepimpinan perdana menteri dalam memperkasa agenda perpaduan dan merealisasikan MA63 itu juga perlu didukung oleh seluruh penggubal dan pelaksana dasar kerajaan persekutuan.

Sementara itu, Presiden Warisan Shafie Apdal berkata agenda penyatuan yang dizahirkan menerusi penganjuran konvensyen ini adalah berdasarkan tuntutan agama.

“Seperti apa yang diutarakan rakan-rakan perwakilan dari pagi sampai petang iaitu agenda perpaduan ini merupakan satu tuntutan dalam Islam (iaitu dalam) Surah al-Hujurat, Surah Ali ‘Imran yang menyatakan kepelbagaian kaum itu berbagai bentuk budayanya, jangan berpecah belah.

“Malah dituntut untuk kita bersatu dan berpadu untuk kebaikan umat negara kita yang kita cintai,” katanya.

Beliau berkata, nilai-nilai termasuk keterangkuman, toleransi dan keikhlasan perlu diterapkan dalam pimpinan parti politik untuk menzahirkan keyakinan mengenai agenda perpaduan bagi mengelakkan perpecahan dan bekerjasama sebaik mungkin bagi untuk negara serta memenuhi kehendak rakyat.

Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan yang diadakan buat julung kali membuka tirainya dengan Konvensyen Nasional Wanita Kerajaan Perpaduan dan Konvensyen Nasional Pemuda Kerajaan Perpaduan, yang diadakan secara serentak pagi ini.

Kemuncak konvensyen yang bertemakan “Madani: Mengangkat Agenda Rakyat” ialah amanat disampaikan pengerusi Sekretariat Kerajaan Perpaduan iaitu Anwar, sebelum diakhiri dengan pelancaran Tekad Bersama. – BERNAMA

Ikuti kami di Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah: klik 👉 https://t.me/sabahpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *