Bayi Berusia 1 Bulan 10 Hari Meninggal Dunia Dijangkiti Covid-19 Selepas Dipeluk Jiran Di Indonesia

Gambar Hiasan

Seorang bayi berusia 1 bulan 10 hari meninggal di daerah Tlanakan, Kabupaten Pamekasan, Jawa Timur, pada hari Ahad setelah dijangkiti COVID-19, yang dipercayai disebarkan oleh jiran yang mengunjungi bayi yang baru lahir itu beberapa minggu yang lalu.

Bayi itu disahkan positif Covid-19 ketika berusia 28 hari, meninggal dunia di Rumah Sakit Umum Smart Pamekasan setelah hampir dua minggu menjalani rawatan.

“Berdasarkan penelusuran kontak yang kami lakukan, bayi itu dijangkiti COVID-19 dari jiran yang mengunjunginya sejurus dia dilahirkan,” kata ketua pasukan petugas COVID-19 Kabupaten Pamekasan, Syaiful Hidayat pada hari Isnin.

Dia mengatakan bahawa banyak pengunjung telah menggendong bayi itu.

Bayi itu kemudian mengalami gejala virus yang merangkumi batuk, demam dan masalah sukar untuk bernafas.

Jurucakap pasukan petugas Sigit Priyono mengatakan terdapat sejumlah pesakit yang berada di bawah pengawasan (PDP) dan orang yang mempunyai gejala virus masih meneruskan aktiviti harian mereka dan tidak mengasingkan diri di daerah Tlanakan.

PDP adalah sebutan untuk orang yang mempunyai gejala yang konsisten dengan COVID-19 tetapi penyakitnya belum dapat disahkan, yang bermaksud mereka sedang menunggu keputusan ujian atau ujian.

“Ibu bapa membawa bayi itu ke Hospital Umum Daerah Pamekasan Pintar pada 9 Jun. Dia segera diasingkan oleh pekerja kesihatan di hospital,” kata Sigit.

Walaupun mendapat rawatan, tetapi hasil ujian menunjukkan bahawa bayi itu masih positif  COVID-19. Bayi itu meninggal pada hari Ahad.

“Dia dimakamkan semalam mengikut protokol COVID-19,” tambah Sigit.

Syaiful mengatakan pasukan petugas telah menguji ibu bapa bayi tersebut. Mereka disahkan negatif  COVID-19.

Pada hari Isnin, Kabupaten Pamekasan telah mencatat 82 kes COVID-19 dengan 18 kematian dan 18 pemulihan.

Sumber: Thejakartapost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *